Decoupage

  • hannemelvejlyngbye-decoupage-upcycling

Historien

Decoupage er en gammel teknik, som allerede i 1700 tallets Venedig blev brugt for at kopiere lakarbejde fra det fjerne østen.

Man klippede ornamenter ud, for at decoupere dem på møbler, der som regel blev købt i og omkring Venedig.

Decoupage-kunstnere fra Venedig og omkringliggende områder var stærkt påvirket af Orienten og motiverne blev tilpasset datidens venetianske møbler.

I tiden omkring 1830  ”Den victoriansk-Romantiske tid” eksploderede interessen for decoupage. Det skyldtes at de første glansbilleder dukkede op. De var meget farvestrålende, romantiske og udstansede og derfor perfekte til decoupage.

Fra den periode stammer de bedst bevarede victorianske dekorerede æsker og skærmbrætter.

I 1800-tallet brugte man også papir i flere lag for at få en tredimensionel virkning. Ved at bruge denne teknik på billeder, udviklede man teknikken et trin videre.

I Italien kaldte man kunstarten  Art Povero (fattigmands kunst). I Frankrig hed det lacque pauvre (fattigmands-lakering) og i England  kaldte man det Japing fordi de kopierede genstande af træ, som kom fra Japan og Kina.

Decoupage forsvandt som modefænomen omkring første verdenskrig.

Min interesse for decoupage som kunstart, blev vakt  i forbindelse med research af 17 og 18 hundredtallets levevis og dragthistorie.

Mit arbejde med dragter og kostumer tager udgangspunkt i en historie som skal fortælles. Decoupage har på mange måder samme udgangspunkt, bare med et andet medie som udtryksform.

NY DECOUPAGE/ DECOUPAGE I DAG

Et nyt syn på et gammelt håndværk

Decoupage i dag handler ikke kun om at klistre romantiske billeder af blomster og engle på en æske.

Decoupage er i dag et nyt syn på et gammelt håndværk, en kunstart der handler om at sætte billeder i en ny kontekst og skabe sin egen historie.

Der kan også skabes en transformation fra dagligdags objekter som kan bliver til kunstobjekter.
Decoupage kan være lige så surrealistisk som realistisk.

Vi bruger i dag meget energi og mange penge på indretning af vores hjem, fordi vi lever i en verden, hvor vi ønsker at skille os ud fra mængden, at skabe en unik ramme om vores liv.

Decoupage er en dekorations- og illusionskunst, hvor grænserne hele tiden kan brydes ned og transformeres til nyt.

Man kan dekorere og forny både nye og gamle ting og på den måde sætte sit eget unikke præg på hjemmet.

Som kunstart læner decoupage sig op ad collage og mixed media, der er ingen begrænsninger. Kun fantasien kan sætte grænser.

Decoupage projekter